Eternit Equitone Natura

Door en door gekleurde gevelplaat. Natura gevelplaten worden afgewerkt met een innovatieve beschermlaag. Via een ‘Gordijncoating’ wordt er een semi-transparante toplaag op de door en door gekleurde basisplaat aangebracht. De coating wordt via een rol homogeen verdeeld, waardoor het natuurlijk aspect van het materiaal op elegante wijze zichtbaar blijft. Het resultaat is een hedendaagse, natuurlijke en levendige gevelplaat.

Technische eigenschappen
PRODUCTSAMENSTELLING 
NATURA platen zijn samengesteld uit: 
Portland cementMinerale vulstoffen
Natuurlijke organische versterkingsvezels
Kleurpigmenten 
Toeslagstoffen(Semi-)transparante watergedragen acrlyaatdispersie op beeldzijde 
Dampdichte watergedragen coating op rugzijde    

PRODUCTIEMETHODE 
NATURA platen worden geproduceerd op een Hatschek-machine en worden dubbelgeperst en luchtgedroogd. Vervolgens wordt NATURA afgewerkt met een (semi-)transparante watergedragen acrylaatdispersie op de beeldzijde en een dampdichte watergedragen coating op de rugzijde.

Natuurlijke kleurschakeringen zijn eigen aan NATURA. Met een ‘gordijncoatingssysteem’ wordt een semi-transparante toplaag op de door en door gekleurde basisplaat homogeen aangebracht. De vezelcementstructuur blijft doorheen de semi-transparante toplaag zichtbaar. Het resultaat is een natuurlijke en levendige gevelplaat. De rugzijde wordt afgewerkt met een dampdichte watergedragen coating.

Klik hier voor de tabel met alle kleurcodes en benamingen voor een totaal overzicht.

De NCS kleurdefinitie heeft een louter indicatieve waarde en komt bij benadering overeen met het Eternit kleuraanbod. Een definitieve kleurbepaling dient steeds te gebeuren op productstalen.

Afmetingen
Standaard NATURA platen Dikte 8 mm en 12 mm
Lengte x breedte (haaks verzaagd) 1250 x 2500 mm en 1250 x3100 mm
Gewicht (af-fabriek) 14,9 kg/m² en 23,2 kg/m²

De standaarplaten NATURA kunnen op maat verzaagd door Eternit aangeleverd worden zodat deze beantwoorden aan de maatvoering van het gevelontwerp.

CERTIFICERING :
CE declaratie
Komo certificaat (NL)
Iso gecertificieerd
EPD (Environmental Product Declaration)

Technische eigenschappen
PRODUCTSAMENSTELLING
NATURA platen zijn samengesteld uit:

 • Portland cement
 • Minerale vulstoffen
 • Natuurlijke organische versterkingsvezels
 • Kleurpigmenten
 • Toeslagstoffen
 • (Semi-)transparante watergedragen acrlyaatdispersie op beeldzijde
 • Dampdichte watergedragen coating op rugzijde

PRODUCTIEMETHODEN

ATURA platen worden geproduceerd op een Hatschek-machine en worden dubbelgeperst en luchtgedroogd. Vervolgens wordt NATURA afgewerkt met een (semi-)transparante watergedragen acrylaatdispersie op de beeldzijde en een dampdichte watergedragen coating op de rugzijde

Natura gevelplaten worden afgewerkt met een innovatieve beschermlaag. Via een ‘Gordijncoating’ wordt er een semi-transparante toplaag op de door en door gekleurde basisplaat aangebracht. De coating wordt via een rol homogeen verdeeld, waardoor het natuurlijk aspect van het materiaal op elegante wijze zichtbaar blijft.

Het resultaat is een hedendaagse, natuurlijke en levendige gevelplaat.

Voordelen en eigenschappen

 • Sterke en stijve plaat
 • Zeer natuurlijke uitstraling vanwege de semi-transparante coating
 • Hoge stootvastheid
 • Brandveilig (niet-ontvlambaar, niet-brandverspreidend)
 • Geluidsisolerend
 • Bestendig tegen uiteenlopende temperaturen
 • Waterbestendig
 • Bestendig tegen vele levende organismen (schimmels, bacteriën, insecten, ongedierte, etc.)
 • Bestendig tegen vele chemicaliën
 • Milieuvriendelijk, geen emissie van schadelijke gassen


*Alle productkarakteristieken zijn terug te vinden in het Productinformatieblad die u bij de downloads kan terugvinden.

Voor het bekleden van geventileerde gevels, topgevels en geveldelen, dakranden, oversteken, dakkapellen en gevels van bijgebouwen voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Montage
NATURA wordt op een houten of aluminium draagstructuur aangebracht.

De bevestiging is zichtbaar door middel van schroeven (houten draagstructuur) of rivetten / klinknagels (aluminium draagstructuur) of onzichtbaar door verlijming. De 12 mm dikke panelen worden voor mechanische onzichtbare bevestiging met mechanische verankering in de rug van de panelen gebruikt, systeem Tergo.
*De volledige montage instructies zijn terug te vinden in de door Eternit uitgewerkte Toepassingsrichtlijnen die in de downloads terug te vinden zijn.

Verwerking
NATURA kan met een handcirkelzaag met een univerzeel zaagblad voor vezelcement zeer snel op maat gebracht worden. De bevestigingsgaten worden voorgeboord met een boor in vol hard metaal, door Eternit leverbaar. Het zagen en boren dient te gebeuren in een droge omgeving. Het boor en zaagstof moet onmiddellijk verwijderd worden.
*Voor volledige verwerkingsinstructies verwijzen wij naar het Verwerkingsdocument terug te vinden in in de downloads.

Transport
TRANSPORT EN OPSLAG
De platen worden verpakt op paletten. Transport en opslag dient te gebeuren onder een dekzeil. De platen moeten horizontaal worden gestapeld op een vlakke ondergrond.

Garantie

Eternit N.V. waarborgt, gedurende 10 jaar vanaf de levering, de duurzaamheid van NATURA plaat in een toepassing, indien de NATURA plaat volgens de Eternit toepassingsrichtlijnen werd aangewend en wordt onderhouden.
*De volledige garantietekst, die de toepassingsvoorwaarden van de garantie uiteenzet, kan u bij de downloads terugvinden.

Onderhoud
NATURA behoeft geen specifiek onderhoud en geen herbehandeling (coating) na verloop van tijd. Voor kleine verontreinigingen kan men de plaat afwassen met een zacht huishouddetergent of zachte zeepoplossing gevolgd door spoelen met proper water.
*Alle onderhoudsinformatie is terug te vinden in het inspectie, onderhoud en reinigingsdocument die u bij de downloads kan terugvinden.

Onder maatwerk in gevelbekleding verstaan wij o.a.:

 • Veelzijdige productie mogelijkheden in eigen huis.
 • Meerdere CNC machines in eigen huis waarborgen kwaliteit en snelheid
 • Maatwerk: productie aan de hand van netto afmetingen, in iedere gewenste kleur
 • Bewerkingen als zagen, frezen en boren
 • Sorteren en verpakken op maat